Menu Sluiten

Europalletten


Europalletten

Informatie over Europalletten.

Een Europallet, officieel EUR-pallet is een houten pallet met afmetingen en specificaties die door de European Pallet Association vastgelegd zijn. De afmetingen zijn 800×1200×144 millimeter en de draaglast is tenminste 1500 kg. Overigens certificeert de EPAL ook pallets met andere afmetingen en belastbaarheid.

Europallets circuleren in een ruilsysteem dat halverwege de twintigste eeuw door Europese spoorwegmaatschappijen opgezet is. In Europa zijn Europallets de meest gebruikte pallets.

UIC, het samenwerkingsverband van Europese spoorwegmaatschappijen, ontwikkelde na de tweede wereldoorlog een pallet om het beladen van goederenwagons gemakkelijker te maken.

Deze werd officieel EUR-pallet genoemd, maar raakte bekend als Europallet. De nationale spoorwegmaatschappijen hielden toezicht op de productie, sortering, distributie en reparatie van de pallets.

De EPAL-genormeerde Europallet heeft door heel Europa een ruilwaarde van ongeveer 7 tot 10 euro.

Pallets worden gewoonlijk geruild met gesloten beurzen: een leverancier die honderd volgeladen pallets brengt, neemt honderd andere – gewoonlijk lege – pallets mee terug. Het is niet altijd mogelijk of nodig om dit heel precies te doen, zodat bedrijven een palletschuld of een palletoverschot kunnen hebben. Vaak wordt dit informeel opgelost.

In de pallet zijn vijf bovenplanken, drie onderplanken en drie dwarsplanken verwerkt.

Negen klossen van massief hout of geperste houtsnippers verbinden boven- en onderzijde. De bovenzijde van de drie onderplanken is afgeschuind, om het oppakken met de heftruck of het inrijden met de pompwagen te vergemakkelijken. De hoeken van de pallet zijn afgeschuind om schade en verwondingen, bijvoorbeeld aan de enkelknobbel te voorkomen.

De pallets mogen alleen gemaakt en gerepareerd worden door erkende bedrijven. Bij een van de volgende schades moet de pallet uit het ruilsysteem genomen worden, om in orde gemaakt of vervangen te worden.

De Euro-Pallet, ook bekend als EPAL-Pallet of EUR-Pallet, is de gemeenschappelijke Europese standaardpallet zoals gedefinieerd door de European Pallet Association.

Deze specificatie definieert pallets van vaste afmetingen, die qua afmetingen vergelijkbaar zijn met pallets met een houten of plastic constructie. Gewoonlijk bestaan pallets uit vier delen of secties: de basis, de trommel, het handvat en de vork. “Europese” stijl, vlak gesneden houten pallets worden bijna altijd beschouwd als een Euro-Pallet.

Europalletten.

Info over europalletten

Mededeling over Europalletten

Euro-Pallets kunnen worden gedefinieerd als een type pallets met eenrichtingsverkeer. In vergelijking met niet-Europallets zijn eenrichtingspallets breder, dieper en langer dan conventionele pallets.

Zij hebben een hoger draagvermogen. One-way pallets zijn zeer flexibel, waardoor meer pallets op de magazijnvloer kunnen worden vervoerd. Deze soorten pallets kunnen zeer gemakkelijk worden geladen en gelost.

De standaardafmeting voor een enkele europallet is achtentwintig duim breed, eenentwintig duim hoog en de hoogte moet meer dan zevenenvijftig duim zijn. Het duurt minstens vierentwintig uur om een pallet te assembleren.

Het montageproces kan van bedrijf tot bedrijf verschillen.

Er zijn verschillende andere factoren die de kosten van pallets bepalen. Het gewicht is de belangrijkste factor, gevolgd door de grootte en vervolgens het type. Het materiaal van de pallet moet veerkrachtig genoeg zijn om de lading aan te kunnen, zodat het niet splijt of breekt onder spanning.

Het verdient de voorkeur een materiaal te kiezen dat verstevigd is met extra verstevigingsribben. Het maximale laadvermogen is een essentiële parameter en verwijst naar het gewicht dat de pallet kan dragen zonder te breken of te splijten. De grootte van het leeggewicht is een andere parameter, die het volume van de lading aangeeft, die de pallet veilig kan hanteren.

Meer info over europalletten nu op www.paletco.be.

Tags

Bestelling Europalletten | Europalletten Bestellen | Europalletten | Gebruikte Europalletten | Gecertifieerde Epal-producten | Hittebehandelde Europalletten | Leveranciers Europalletten |